Tupplurar Kan Göra Våra Hjärnor “Komma Ihåg” Saker Som Aldrig Hänt

Tupplurar Kan Göra Våra Hjärnor "Komma Ihåg" Saker Som Aldrig HäntVårt minne är ofullkomliga: Vi minns vissa stunder men förlorar andra som en problematisk bandspelare. Ibland kan vi till och med “komma ihåg” saker som aldrig hänt — ett fenomen som forskarna kallar “falskt minne” (och en anledning till varför vittnesuppgifterna kan vara missvisande).

Men varifrån kommer dessa falska minnen ifrån?

Tidigare studier har föreslagit att sömn spelar en roll i bildandet av falska minnen, och nyligen i en liten studie, forskare hem på en särskild aspekt av sömn, som kallas sömn spindlar, som den potentiellt skyldige.Men varifrån kommer dessa falska minnen ifrån?

Sömn spindlar är snabba skurar av aktivitet i hjärnan under sömnen, enligt studien, som publicerades i December i tidskriften Neuropsychologia. De förekommer i en av de lättare stadierna av sömn, som kallas Etapp 2, som definieras av en långsam hjärtrytm och inga ögonrörelser.

För att studera hur sömn spindlar kan spela en roll i bildandet av falska minnen, forskarna rekryteras 32 utvilad, icke-koffeinhaltiga studenter. Deltagarna visades en handfull ord — allt som rör samma ämne — innan är anslutna till en polysomnografi enhet, som övervakar aktiviteten i hjärnan under sömnen. Deltagarna fick sedan slumpmässigt i två grupper: en tupplur grupp eller en vaken grupp. Den tupplur grupp skickades till ett rum med en säng och mörkläggningsgardiner, medan vaken gruppen som blev tillsagd att titta på en dokumentär karaktär eller en Mr Bean i tecknad film. Den polysomnografi enheten registreras hjärnans aktivitet för att se till att den tupplur gruppen var faktiskt somna och inte bara ligga i sängen. [5 Överraskande Sova Upptäckter]

Efter deras respektive verksamheter, alla deltagare var återigen visat en serie av ord och tillfrågades om de hade sett orden innan. Några av de ord upprepas från den första sessionen, men några var nya. Vad är mer, forskare kastade i några “drag” med ord som var relaterade till det ämne av samtliga ord men som inte visas för deltagarna innan.

Forskarna fann att de elever som ruggade var betydligt mer benägna att falla offer för att “lura” ord och säga att de hade sett orden innan, för att skapa falska minnen. Resultaten var vad forskarna förutspått baserat på tidigare studier.

Höger vs. vänster

Men forskarna ville också testa om en sida av hjärnan var mer lättlurade än andra. Att göra så, de forskare som utformade experiment så att de ord blinkade på skärmen för långt till vänster eller långt till höger i synfältet bara är tillgängliga för en hjärnhalvan i taget. Om du blinkade, du missade ordet, sa att leda studien författaren John Shaw, en psykologi doktorand vid Lancaster University i England. Men detta var inte för att vara irriterande, tillade han; om orden stannade kvar på skärmen under en längre period, då deltagarnas ögon skulle justera så att båda hjärnhalvorna kan läsa ordet.

Höger vs. vänster

Studien fann att den högra hjärnhalvan av nappers hjärnor — som hade ett större antal spindlar under sömnen, som registrerats av polysomnografi enhet — sjönk mer mottagliga för att “lura” ord eller falska minnen än den vänstra. Till exempel spindlar kan främja ordet “sleep”, säger hjärnan minns det från tidigare, eftersom den går längs med de allmänna kontentan av ord som det tidigare har sett, till exempel “bed” “dröm”, “nap” eller “snooze” Shaw sade.

Sömn spindlar har varit kopplade till minne bildning innan, men tidigare studier av [sleep] spindlar har bara prövat sanna minnen,” inte falska minnen, Shaw sa till Live Science. Ja, sömn spindlar är tänkt att spela en mycket viktig roll i att befästa kort sikt minne till långsiktiga arkiv i hjärnan, och kan också bidra till att kortikal utveckling. Men detta är den första studien att finna att sova “spindlar är av misstag skapa [false] minnen,” Shaw sade.

Men inte bli alltför arg på din hjärna — det är bara att försöka vara effektiv. “Jag tror att den sovande hjärnan spenderar en hel del tid och ansträngning att försöka identifiera de viktigaste aspekterna av vad som har framkommit under föregående dag,” sade Robert Stickgold, föreståndare för Centrum för Sömn och Kognition vid Beth Israel Deaconess Medical Center, som inte var en del av studien.

Stickgold noteras att den nya studien inte ger tillräckligt med bevis för att utan tvekan säga att den högra sidan av hjärnan som är dominerande i att skapa falska minnen under sömnen. “Det slog inte [statistik] betydelse, men [det] var nära”, sa han till Live Science. “Men sambandet med sömn spindlar är starkare, och jag misstänker att det är verkligt.”

Eftersom studien var liten, Shaw sade att han hoppas kunna öka antalet deltagare med efterföljande experiment, förutom att utöka från nationella handlingsplanerna för att följa hjärnans ont över en hel natts sömn.