Hur Äter snabbmat Kan Göra Det Svårare att Bli Gravid

Hur Äter snabbmat Kan Göra Det Svårare att Bli GravidDe livsmedel kvinnor äter kan vara bundna till deras risk för infertilitet, en ny studie från Australien visar.

Forskarna fann att äta snabbmat regelbundet var kopplat till en fördubbling av risken för infertilitet hos kvinnor i fertil ålder. Vad är mer, inte äta tillräckligt med frukt var knuten till en 50 procent ökad risk för infertilitet, och äta frukt flera gånger om dagen dök upp för att minska den tid det tog att bli gravid.

Studien fann endast ett samband mellan kost och infertilitet.

mer forskning behövs för att bevisa att vissa livsmedel har en direkt påverkan på risk för infertilitet.Studien fann endast ett samband mellan kost och infertilitet.

Dr Raj Mathur, sekreterare i den Brittiska Fertilitet Samhället, som inte var inblandad i studien, sade den nya studien är användbar för kliniker och kvinnor som funderar på att börja försöka bli gravid.”

“Det är i linje med andra delar av forskning, som visar att din totala diet mönster kan påverka fertilitet,” Mathur sa till Live Science. “Budskapet från dessa studier verkar vara att bearbetade livsmedel är dåliga, och färsk frukt och grönsaker är bra för fertiliteten.”

Forskningen, som publiceras i dag (3 Maj) i tidskriften Human Reproduction, ingår nästan 5,600 kvinnor, i åldrarna 18 till 43, från Australien, Nya Zeeland, STORBRITANNIEN och Irland, av vilka alla var i början av sin första graviditet. Barnmorskor letar efter dessa kvinnor fick i uppdrag att intervjua dem om deras kost i en månad innan de tänkt och för att registrera hur lång tid det tog för kvinnor att bli gravida när de började försöka.

Par anses vara infertila när de inte kan bli gravida inom ett år av försök, enligt studien.

Så, även om alla kvinnor som deltar i studien var gravid, 8 procent av dem föll i den infertila kategori, som det tog dem längre än ett år att bli gravid.

“Den viktig slutsats är att risken för infertilitet, det är, att det tar längre tid än 12 månader att bli gravid — gick från 8 procent för alla kvinnor i kohorten till 12 procent … hos kvinnor med de lägsta frukt,” sade leda studie författare Claire Roberts, senior research fellow på Robinson Research Institute vid University of Adelaide i Australien. (Att hoppa, från 8 procent till 12 procent, motsvarar 50 procent ökad risk för infertilitet, Roberts lagts till.)

“Det var också en ökning från 8 till 16 procent i risken för infertilitet hos kvinnor som åt fyra eller fler portioner av snabbmat varje vecka,” Roberts sa till Live Science.

Intag av mat var också bundna till den tid det tog för kvinnor att bli gravida. Kvinnor som åt frukt tre eller fler gånger per dag, till exempel, blev gravid en halv månad tidigare än kvinnor som åt frukt bara ett par gånger i månaden. Likaså kvinnor som konsumerar snabbmat som hamburgare, pizza, stekt kyckling och chips fyra eller fler gånger i veckan blev gravid, i genomsnitt en månad efter det att kvinnor som aldrig åt snabbmat.

Intag av andra livsmedel, bland annat i gröna bladgrönsaker och fisk, var inte kopplade till risk för infertilitet eller den tid det tog för kvinnor att bli gravid. Men forskarna var förvånade över att dessa hälsosamma livsmedel som inte såg ut att ha en effekt, Roberts sa.

Studien justerat för faktorer som ålder, moderns rökning, alkoholkonsumtion och body mass index, för att se till att de uppgifter som återspeglas endast effekterna av kost på infertilitet och tid som behövs för att bli gravid, Roberts noteras.

Även om studien inte titta på varför dessa livsmedel var kopplade till en kvinna är oddsen för att bli grakvaliteten på sina ägg.Även om studien inte titta på varför dessa livsmedel var kopplade till en kvinna är oddsen för att bli grakvaliteten på sina ägg.

vid, Roberts sa tidigare forskning visade på att fettsyror från en kvinnas blodet kan påverka

“De saker som du äter kan komma in i ditt ägg, och som kan påverka huruvida dina ägg som kan vara befruktade eller inte,” sade hon. “Fast-food-kost är också hög i fett, socker och salt, som kan förändra ämnesomsättningen.” (Metabolisk hälsa är en annan faktor som är kända för att påverka fertilitet och bidra till utvecklingen av komplikationer, tillade hon.)